skip to Main Content

Zien groeien wat je later zult eten is een leidmotief in een streek waar levenskunst volop wordt gecultiveerd.

Twee plaatselijke juwelen zijn olijven en rode wijn. Beide producten verlenen de Toscaanse gastronomie een deel van haar adelbrieven.
Tussen de olijfbomen worden netten opgehangen om de kostbare olijven op te vangen. De oogst duurt van oktober tot januari. De Etrusken persten als eersten olijven om er olie uit te winnen.

Familiedomein Badia a Coltibuono

De rust van het familiedomein Badia a Coltibuono zet al meteen de toon.
Het domein ligt dichtbij Gaiole in Chianti en is een voormalige abdij uit de elfde eeuw. Na een verordening van Napeleon uit 1810 werd de abdij omgevormd tot landbouwbedrijf, dat sinds 1846 overgegaan is van generatie op generatie. Vanaf de olijfgaard is het uitzicht over de Arnovallei en de beboste hoogten van Pratomagno weids te noemen.

Op deze Toscaanse flank van de Apennijnen worden de lijnen zachter. In de valleien zijn de omstandigheden ideaal en gedijen de wijnstokken goed. De wijn van de abdij geniet een goede reputatie.

Er wordt samengewerkt met de omgeving en met de grond. Dat is de beste manier om druiven te telen. Het komt de wijn absoluut ten goede. Niet iedereen werkt echter op deze manier. Na vele maanden op kelders, wordt het kostbare nectar geproefd.

De boerderij Podere Pereto ligt in de Crete senesi, ongeveer 40 kilometer ten zuiden van de abdij Badia a Coltibuono. Hier heeft men lang geleden al gekozen voor biologische landbouw; graangewassen, tomaten, kikkererwten, peulvruchten en zeldzame inheemse planten met geneeskrachtige werking.

Ze doen het hier allemaal goed. Door wisselteelt kan de grond herstellen, om niet alleen de kwaliteit maar ook de schoonheid van de Toscaanse bodem te behouden

Montalcino

Montalcino is een middeleeuws dorp, toepasselijk dicht bij de hemel gelegen, en is het centrum van de stevige rode Brunello di Montalcino. Wijnstokken en olijfbomen worden geteeld op steile domeinen. Er heerst een unieke combinatie van klimaat, hoogte en een bodem die water vasthoudt en koude maar droge winden. In Montalcino zijn bijna 250 producenten actief, die 60% van hun wijn uitvoeren naar de VS, Japan, China en Brazilie.

Eén van de bekendste producenten van de Brunello is Luce Della Vitte Montalicino: Toscane produceert topwijnen die u kunt proeven door binnen te lopen bij een “enoteca”. U vindt er een mooie selectie wijnen maar vaak ook diverse vleeswaren en kazen.

Restaurant tips:

Cortona
Ristorante Bucaccia is een voortreffelijk restaurant dat onlangs werd beloond met een Michelinster. In de hellende straat voor het restaurant beschikt Bucaccia over een klein maar gezellig terras.
Via Ghibellina 17
+39 0575 606039
www.labucaccia.it

Cortona

Cortona
Osteria del Teatro is gevestigd in een fraai 16e-eeuws pand in het centrum van Cortona. Hier smul je in een sfeervolle setting van de typisch Toscaanse keuken.
Via Giuseppe Maffei 2
+39 0575 630556
www.osteria-del-teatro.it

Monte San Savino

Monte San Savino
Ristaurante “la Terasse”, is gevestigd tegenover de oude stadspoort “Porto Fiorentina” en heeft een terras met een schitterend uitzicht over “Val di Chiana”. Het restaurant is meer dan voortreffelijk en is opgenomen in de Michelin gids.
Via g Di Vittorio 2/4
Tel: +39 0575 844111
www.ristorantelaterrasse.it

Monte San Savino
Restaurant – Pizzeria Ill Gassero is een bekend en uitstekend restaurant. Gevestigd op c.a. 50 meter van de monumentale stadspoort “Porta Fiorentino” aan de rechter zijde. Het familie restaurant heeft een uitstekende prijs kwaliteitsverhouding die ook door de locals druk bezocht wordt. Daar om is reserveren aan te bevelen.

Gesloten op dinsdag.
Tel: +39 0575.844241
www.ristorantimontesansavino.com

Monte San Savino
Trattoria Del Forno is een authentiek sfeervol grill restaurant gevestigd in een 16e eeuws pand, welke onderdeel is van de oude stadsmuur van Monte San Savino. De houtskool oven staat garand voor de heerlijkste soorten vleesgerechten.
Via Conte Cungi 22 ( Porta Romana )
Tel: +39 575 844459
www.trattoriadelforno.it

Sienna

Siena

Eén van de beste adressen van de stad, waar de familie Senni originele
streekgerechten aanbiedt is “Cane et Gatto”. Op uw bord vindt u een staalkaart van alle specialiteiten van Toscane.

Twee menu’s: € 40 of € 80

Via Pagliaresi 6
+30 0577287545

Siena

Bij All’ Orto de’ Pecci vindt u lange houten tafels in de grote tuin van een cooperatie. Redelijke
prijzen: € 14 voor een menu, € 6 voor een pasta-gerecht. Maandag gesloten.
Via di porta Giustizia 39
Tel. +39 0577222201
www.ortodepecci.it

Siena

Bij Enoteca i Terzi verandert de kaart iedere twee weken. De pasta wordt ter plaatse bereid, en hoewel de inrichting verfijnd is, blijft de sfeer eenvoudig en gezellig. Van de vele gerechten is vooral de Bresaola met Gorgonzolasaus aan te bevelen. Het wijnaanbod is zeer verzorgd.

Via dei Termini 7
Tel. +39 057744329
www.enotecaiterzi.it

Firenze

Firenze

Cipolla Rossa, vlakbij de Duome, heeft voor iedereen wat in petto. Vleesliefhebbbers kunnen er hun tanden in een heerlijke bistecca
fiorentina zetten, terwijl aanhangers van pasta onder de indruk
zullen zijn van het uitgebreide aanbod. Wij kunnen u de taglioni
saracino aanraden, met pesto, amandel, tomaten en verse kappers.
Er zijn ook dagverse suggesties.
Ongeveer € 30,00 / Gesloten op dinsdag
Via dei Conti 53
Tel. +39 055214210

Firenze

Bij Gusta Pizza kunt u tussen twee museabezoeken door vlug een pizza eten. Het is niet de bedoeling dat u uren blijft zitten; u neemt een snelle hap terwijl u op een kruk zit. Geen echte borden maar karton, geen obers maar direct pizza bestellen zodra die uit de oven komt. In de koelkast vindt u een drankje. Met andere woorden, een handige fastfood in Florentijnse versie. U betaalt € tot € 8 / Gesloten op maandag
Via Maggio 4r
Tel. +39 055285068

Firenze

Italianen zijn dol op bio- en natuurvoeding. 5e Cinque is een van de kleine biorestaurants waar u goed en eenvoudig kunt eten.

Lunch ongeveer € 15. Gesloten op maandag.
Piazza della Passera 1
Tel. +39 0552741583

Firenze

IJsverkoper Grom in een straatje bij de Duomo heeft heerlijk bio-ijs en een bijzonder groot aantal smaken. Alleen voor lekkerbekken die niet lijnen. Dagelijks geopend.
Via del Campanile 2
(op de hoek met de Via delle Oche)
Tel. +39 055216158
www.grom.it

San Polo

San Polo in Chianti

Tenuta La Novella, wijngaarden en olijfbomen in een schitterende omgeving, met de kans om te proeven en om verscheidene ontdekkingsroutes te verkennen. Het domein is het hele jaar door geopend op weekdagen en in het weekend na afspraak. De openingstijden varieren. On line verkoop!
Via Musignana 11
Tel. +39 0558337749
www.tenutalanovella.com

Gaiolo

Gaiole in Chianti

Badia a Coltibuona is een gezellig restaurant in de oude paardenstallen van de abdij. Traditionele italiaanse en mediterrane keuken. € 15 tot € 17,30 voor een menu met vleeswaren, crostini, bruschetta, kaas, slaatje en dessert.

Tel. +39 0577749031

Back To Top
×Close search
Zoeken