skip to Main Content

Uitbundige en doorleefde feesten zijn er in Toscane het hele jaar door. Geloofsijver en chauvinisme voeden samen een identiteit die levendiger is dan ooit. Hier houdt men van feesten, strijden en herdenken.

Siena - Palio di Siena

Elk jaar vindt op 2 juli en 16 augustus de Palio plaats op de Piazza del Campo in Siena. Deze paardenrace brengt massa’s kijklustigen op de been en verdeelt de stad in 17 contrade en evenveel teams. De race zelf duurt slechts een paar minuten en is niet ongevaarlijk.
Deze combinatie van sport en rituelen ter ere van de Madonna di Provenzano en Maria-hemelvaart had kunnen verworden tot middeleeuwse folklore met vlaggen, tamboers en optochten in klederdracht.

De Palio is in de loop der eeuwen een sociaal bindmiddel geworden. Een gelegenheid om familie, vrienden en buren te zien. En niet alleen om te genieten van de feestelijke sfeer, maar ook om de band met de stad en haar geschiedenis aan te halen.

Arezzo - Giostra del Saracino

Net als in het nabijgelegen Siena leeft het verleden nog voort in Arezzo. Op de laatste zondag van juni, en de eerste zondag van september wordt nog altijd het Steekspel der Saracenen (Giostra dei Saraceni) gehouden, waarin de verschillende buurten van de stad het tegen elkaar opnemen, en menigeen zich uitdost in middeleeuwse kostuums.
Grote steden vindt u op een steenworp afstand of iets verder weg. Florence ligt op 90 km afstand, Siena op 52 km, Perugia op 73 km en Cortona op 28 km.

Tijdens dit gekostumeerde evenement in september worden de kruistochten herdacht. Er is een optocht van driehonderd deelnemers, verkleed als strijders, kruisboogschutters of jongleurs. Voor dit feest moet u de avond van tevoren komen, wanneer een banket gehouden wordt in toortslicht. De stad ziet er dan subliem uit en overal weerklinkt muziek.

Www.giostradelsaracino.arezzo.it

Firenze - Scoppio del Carro

Pasen is één van de populairste feesten in Toscane. In Grassina, dichtbij Firenze, verbeelden op Goede Vrijdag 500 figuranten in historische kostuums taferelen uit het leven en de passie van Christus. Op Pasen zelf vindt in Firenze de Scoppio del Carro plaats (de ontploffing van de kar). Ook hiervoor verplaatsen de bewoners zich gekostumeerd en in stoet van de Basilica di San Miniato al Monte naar Piazza del Duomo. Na de mis wordt een kar vol vuurwerk in brand gestoken. Als dat goed verloopt, volgt naar verluidt een overvloedige oogst.

Pisa de Regata di San Ranieri

In de zomer proberen steden en dorpen op alle mogelijke manieren hun wijnen en streekproducten aan te prijzen. Ook allerlei krachtmetingen en andere wedstrijden zijn dan populair. Ze maken deel uit van de dorpsgeest, die in Toscane graag gecultiveerd en doorgegeven wordt. Zo wordt op 17 juni in Pisa de Regata di San Ranieri gehouden op de Arno. Tijdens deze race nemen inwoners van de vier stadwijken het tegen elkaar op tijdens een epische zeeslag, en dat al sinds de 17e eeuw. Een week later worden in Firenze de spelers van de Calcio storico toegejuicht. Dat is een woeste mengeling van voetbal, rugby en Romeins worstelen bij Santa Croce. Vierhonderd jaar lang werd dit schouwspel overgeslagen, tot het in 1930 opnieuw ingevoerd werd. En ook hier dragen de deelnemers zestiende eeuwse kostuums.

In de herfst is het tijd voor de sagne, eenvoudige authentieke feesten ter gelegenheid van de wijnoogst. Zowel druiven-plukkers als bezoekers doen mee. De Festa della Rificolona in Firenze viert op 7 september de geboorte van Maria.

Lucca - Luminara di Santa Croce

De Luminara di Santa Croce, een fakkeltocht in Lucca, is eveneens een belangrijk evenement in de aanloop naar Kerstmis, een van de belangrijkste feesten in Toscane.

Perugia - Umbria Jazz

Als je in juli in de buurt van Perugia bent, mag je het jaarlijks terugkerende festival Umbria Jazz zeker niet missen. Tien dagen lang swingt Perugia tot diep in de nacht op haar historische grondvesten. Bekende artiesten zoals Herbie Hancock, Sting en Al Jarreau komen speciaal naar de stad voor spetterende optredens op de mooiste plekjes van Perugia. Ook in diverse restaurantjes en barretjes wordt live muziek gespeeld in combinatie met een aperitivo, pranzo of wijn/spijsarrangement. Ticketprijzen varieren van € 12 tot € 155. Er is tevens een handige app voor de iPhone en iPad beschikbaar

www.umbriajazz.com

Florence - Divina Commedia

Danteliefhebbers opgelet! In de zomer draagt Roberto Benigni – acteur, komediant, scenarioschrijver en regisseur (o.a. bekend van de film “La Vita è Bella) – midden op Piazza Santa Croce in Florence de “Divina Commedia” van Dante Alighieri voor. Reeds in 2006 begon Benigni met “Tutto Dante”; een reeks lezingen waarin hij de verzen van de “Goddelijke Komedie” op zijn eigen manier uitlegt. Twaalf avonden achtereen brengt hij een vers ten gehore, iedere avond een ander.

Dante zelf houdt vanaf zijn plek voor de Sante Croce toezicht op de uitvoering van zijn bekendste werk. Het spektakel is ieder jaar een daverend succes en is bij te wonen voor € 17 per avond.

www.tuttodante.it

Florence - Palazzo Pitti

Eén van de indrukwekkendste gebouwen in Firenze herbergt werken van Rafaël, Titiaan, Caravaggio, Rubens ….. De Galleria Palatina en de koninklijke vertrekken op de eerste verdieping bevatten een ongelooflijke collectie.

Gesloten op maandag.

Florence

Ontdek groen Florence. Achter het enorme Palazzo Pitti gaan de Boboli-tuinen schuil. Duik met een boek in de schaduw van een pijnboom of neem een kijkje bij de kunstwerken die er te zien zijn.

Piazzi Pitti 1
Tel. +30 055294883

www.polomuseale.firenze.it

Florence - Galleria &Museo

Galleria dell’Accademia

Wat in de 14e eeuw een ziekenhuis was, werd later een Academie voor Schone Kunsten en is nu de thuis van Michelangelo’s beroemde meesterwerk “David”. Dat symbool van kracht en moed blijf het hoogtepunt van een bezoek aan dit museum. Voorts zijn er nog meer meesterwerken van dezelfde kunstenaar, maar ook schilderijen tot de 17e eeuw. Gesloten op maandag.

Via Ricasoli 60

Tel. +39 0552388609

Museo dell’Opera del Duomo

Dit in 1999 heringerichte museum bezit één van de belangrijkste collecties gewijde kunst van Italië. De kunstwerken van de 13e tot de 15e eeuw zijn afkomstig uit de kathedraal, de campanile en het baptisterium. Op de binnenplaats van dit palazzo beeldhouwde Michelangelo in de 16e eeuw zijn beroende “David”. Op dinsdag gesloten.

Piazza del Duomo 9

Tel. +39 0552302885

Florence - Museo dell'Opera di Santa Croce

Niet te missen zijn de kapel van de Pazzi, een meesterwerk van Filippo Brunelleschi, en het 14e eeuwse refectorium. Dagelijks geopend.

Piazza San Croce 16

Tel. +39 0552466105

www.santacroce.firenze.it

Florence - Museo di San Marco

Hier bevinden zich de meeste werken van Fra Angelico, de patroon van de kunstenaars. De monnik woonde in de eerste helft van de 14e eeuw in dit klooster en liet er prachtige fresco’s en schilderijen na. Dagelijks geopend.

Piazza San Marco 1

Tel. +39 0552388608

www.polomuseale.firenze.it

Back To Top
×Close search
Zoeken